Κύπρος, η γενέτειρα της Αφροδίτης!
Κατα τη διαμονή σας στο ξενοδοχείο Φρίξος, μπορείτε να περάσετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σας εξερευνόντας πολλά αξιοθέατα σε όλο το νησί. Εδώ είναι μερικά από τα πιο σημαντικά μέρη, όπως αναδεικνύονται μέσα από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.
Αξιοθέατα της Κύπρου
-
Πέτρα του Ρωμιού
Η τεράστια πέτρα στο άκρο της επαρχίας Πάφου είναι ένα ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα φύσης στην Κύπρο και σχετίζεται με την Αφροδίτη, την Ελληνίδα θεά του έρωτα και της ομορφιάς.
Σύμφωνα με το θρύλο, αυτό το εξαιρετικής ομορφιάς μέρος είναι το σημείο απ’ όπου βγήκε η Αφροδίτη από τα κύματα. Το ελληνικό όνομα, Πέτρα του Ρωμιού, σχετίζεται με τον θρυλικό Βυζαντινό ήρωα, τον Διγενή Ακρίτα, που κράτησε τους Σαρακηνούς στον κόλπο με την απίστευτη δύναμη του. Λέγεται ότι σήκωσε τον τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα καταστρέφοντας τα πλοία του εχθρού. Ο χώρος συμπεριλαμβάνεται στην Πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης.
-
Τάφοι των Βασιλέων, Πάφος
Οι «Τάφοι των Βασιλέων» βρίσκονται κοντά στη θάλασσα στη βορειοδυτική νεκρόπολη της Πάφου. Χρωστάνε το όνομα τους στο μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια τους – κάποιοι πρέπει να ανήκουν στην αριστοκρατία της Πάφου και όχι επειδή εκεί ενταφιάστηκαν Βασιλιάδες. Είναι σκαλισμένοι σε βράχους και χρονολογούνται από τα Ελληνιστικά και πρώτα Ρωμαϊκά χρόνια. Πολλοί από αυτούς μοιάζουν με κανονικά σπίτια, με δωμάτια (εδώ πρόκειται για δωμάτια ταφής) που ανοίγουν σε ένα αίθριο με περιστύλιο. Μοιάζουν πολύ με τάφους που βρέθηκαν στην Αλεξάνδρεια αποδεικνύοντας τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο πόλεων στα Ελληνιστικά χρόνια.
Προσβάσιμο από αναπηρικό καροτσάκι (θέα μόνο από πάνω).
Τηλ.: +357 26 306 295
-
Ακάμας, Πάφος
Ο μυθολογικός ήρωας Ακάμας, γιος του Θησέα, ήρθε στην περιοχή μετά τον Τρωϊκό πόλεμο κι απ’ αυτόν πήρε την ονομασία της η χερσόνησος αυτή, μια από τις ελάχιστες άγριες περιοχές του νησιού και παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης. Η χερσόνησος του Ακάμα είναι μια μοναδική περιοχή, τόσο από πλευράς γεωλογίας και φυσιογραφίας όσο και από πλευράς χλωρίδας και πανίδας.
Όλοι σχεδόν οι γεωλογικοί σχηματισμοί της Κύπρου παρουσιάζονται εδώ, κοιλάδες, σπηλιές, νησάκια ή φαράγγια όπως εκείνο του Άβακα, συνθέτοντας έτσι ένα πραγματικό μωσαϊκό. Για το λόγο αυτό η χερσόνησος του Ακάμα διαθέτει μια μοναδική ποικιλία βιοτόπων και οικοσυστημάτων.
Στη χερσόνησο του Ακάμα συναντώνται συνολικά περίπου 530 είδη ιθαγενών φυτών. Από αυτά 35 είναι ενδημικά, από ένα σύνολο 142 περίπου ενδημικών ειδών, υποειδών και ποικιλιών που συναντώνται σε όλη την Κύπρου. Μερικά από τα φυτά αυτά είναι ενδημικά της περιοχής αποκλειστικά και μόνο. Τα είδη Alyssum akamasicum και Centaurea akamatis πήραν το όνομά τους από την ίδια την περιοχή, ενώ είδη όπως το Centaurea veneris, το Tulipa cypria, το Gladiolus triphyllus και πολλά άλλα συναντώνται αποκλειστικά ή κυρίως στην περιοχή του Ακάμα.
Από πλευράς πανίδας η ενδημική πεταλούδα Glaucopsyche paphos αποτελεί ίσως το σύμβολο της περιοχής. Στις απρόσιτες σπηλιές της χερσονήσου η μεσογειακή φώκια Monachus monachus αναπαραγόταν μέχρι πρόσφατα με επιτυχία, ενώ στις απόμερες αμμώδεις ακτές, κυρίως στην περιοχή της Λάρας, οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta και Chelonia mydas εξακολουθούν να αναπαράγονται σε μεγάλο αριθμό.Η περιοχή ήταν από τ΄ αγαπημένα μέρη της θεάς Αφροδίτης. Σύμφωνα με το μύθο, αφού κολύμπησε στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας, η θεά ανέβηκε στο λόφο και λούστηκε σε μια σπηλιά, μέσα στην οποία σχηματίζεται μια λιμνούλα από τα νερά μιας ορεινής πηγής που στάζουν μέσα, ενώ από πάνω απλώνονται τα πυκνά κλαδιά μιας συκιάς. Αυτός ο χώρος ονομάζεται Λουτρά της Αφροδίτης. Εδώ ήταν που ο Άδωνης, ενώ κυνηγούσε στο δάσος του Ακάμα, είδε τη θεά και την ερωτεύτηκε. Ο Ιταλός ποιητής Αριόστο έγραψε ποίημα για την περιοχή και την Πηγή του Έρωτα, τη Φοντάνα Αμορόζα.
O μύθος της Αφροδίτης και του Άδωνη συνέχισε να ζει και τον Μεσαίωνα, έχοντας μετατραπεί σε ερωτική ιστορία ανάμεσα στον μυθικό βυζαντινό ήρωα Διγενή Ακρίτα και τη βασίλισσα της Κύπρου, γνωστή ως Ρήγαινα. Τα ερείπια ενός παλιού μοναστηριού σ’ ένα ξέφωτο στο κέντρο του Ακάμα με μια θεόρατη βαλανιδιά και μια πηγή είναι γνωστά ως Πύργος της Ρήγαινας και σχετίζονται μ΄αυτή την ερωτική ιστορία.
Γνωρίστε την περιοχή, περπατώντας ένα από τα μονοπάτια της φύσης, που διαπερνούν τη χερσόνησο και φέρουν τα ονόματα της Αφροδίτης και του Άδωνη, που σας παρέχουν την ευκαιρία να δείτε μοναδικά τοπία και γενικά να θαυμάσετε τη φύση από κοντά. Το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4, διασχίζοντας το νησί περνά μέσα από την περιοχή. Σταματήστε για ξεκούραση στον σκιερό εκδρομικό χώρο Σμιγιές, όπου έσμιγαν οι εραστές Διγενής και Ρήγαινα. Η περιοχή προσφέρεται και για ποδηλασία, λόγω των πολλών δασικών δρόμων.
-
Λουτρά της Αφροδίτης
Αυτό το όμορφο σημείο βρίσκεται αμέσως μετά το ψαροχώρι Λατσί προς τη μύτη της χερσονήσου του Ακάμα. Είναι ένα φυσικό σπήλαιο περιστοιχισμένο από πράσινο και βρίσκεται στο τέλος ενός μικρού φυσικού μονοπατιού. Όπως φανερώνει το όνομά του, το σπήλαιο ήταν εκεί όπου, σύμφωνα με την παράδοση, η Θεά του ΄Έρωτα έκανε το λουτρό της. Ο μύθος επίσης λέει ότι εκεί η Αφροδίτη συνάντησε τον εραστή της, τον όμορφο Άδωνη, όταν αυτός σταμάτησε για να πιει νερό καθώς κυνηγούσε. Τη στιγμή που ήπιε το νερό, ο Άδωνης ερωτεύτηκε τη θεά.
-
Θέατρο Κουρίου, Λεμεσός
Το Θέατρο του Κουρίου βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο του απότομου λόφου πάνω στον οποίο χτίστηκε η πόλη. Κατασκευάστηκε στο τέλος του 2ου αιώνα Π.Χ. αλλά απέκτησε τις σημερινές διαστάσεις του στο 2ο αιώνα Μ.Χ. Το θέατρο αποτελείται από μια ημικυκλική ορχήστρα που περιβάλλεται από καθίσματα. Το θέατρο ήταν κλειστό στα νότια από το κτίριο της πρόσοψης της σκηνής που πρέπει να έφτανε στο ύψος των παρασκηνίων αν και σήμερα μόνο τα θεμέλια του διασώζονται. Εκατέρωθεν της σκηνής υπήρχαν δύο τοξωτοί πάροδοι (διάδρομοι) από όπου έμπαινε μέσα στο θέατρο το κοινό. Στο θέατρο του Κουρίου χωρούσε μέχρι και 3.500 θεατές.
Κατά τη διάρκεια μεταγενέστερων ανακατασκευών, μετατράπηκε έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί θηριομαχίες. Στο Θέατρο του Κουρίου γίνονται πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και θεατρικές παραστάσεις, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Τηλ.: +357 25 934 250
-
Μεσαιωνικά Ενετικά Τείχη, Λευκωσία
Τα πρώτα τείχη που περιέβαλαν τη Λευκωσία στο 14ο αιώνα φτιάχτηκαν από τους Φράγκους και κάλυπταν μεγαλύτερη έκταση από ότι τα μεταγενέστερα Ενετικά τείχη του 16ου αιώνα που περιβάλουν την παλιά πόλη μέχρι και σήμερα. Όταν οι Ενετοί κατέλαβαν την Κύπρο, αποφάσισαν να κατεδαφίσουν τα Φράγκικα Τείχη επειδή ήταν παλιά και δεν μπορούσαν να προστατέψουν αρκετά την πόλη από νέα όπλα όπως το πυροβολικό. Τα Φράγκικα Τείχη ήταν επίσης πολύ μεγάλα για να τα επανδρώσει ο Ενετικός στρατός και πολύ κοντά στους λόφους ανατολικά και νοτιοανατολικά της πόλης.
Τα κυκλικά τείχη που έφτιαξαν οι Ενετοί ενισχύθηκαν από έντεκα προμαχώνες σε σχήμα καρδιάς και προστατεύονται από 80 μέτρα πλάτους τάφρο. Χτίστηκαν από τούβλα πυλού, με το κάτω μέρος να έχει αντιτείχισμα από πέτρες. Όταν οι Οθωμανοί κατέλαβαν τη Λευκωσία, επισκεύασαν τα τείχη και κάλυψαν το πάνω μέρος τους με πέτρες. Η τάφρος γύρω από τα τείχη σήμερα έχει διάφορες χρήσεις, σαν γήπεδο αθλητισμού, δημόσιος κήπος, έκθεση γλυπτικής ανοιχτού χώρου, χώροι στάθμευσης κλπ.
-
Λευκωσία, παλιά πόλη
Η Λευκωσία, η πρωτεύουσα του νησιού, συνδυάζει το παλιό με το καινούριο σ΄ένα πολυσύχναστο μοντέρνο εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο και έναν πολιτισμό αιώνων. Το κέντρο της πόλης είναι η παλιά της περιοχή που περιβάλλεται από ένα Ενετικό πέτρινο οχυρωματικό τείχος με τάφρο και προπύργια σε σχήμα καρδιάς.
Τζαμιά και φοίνικες δίνουν μια ανατολίτικη ατμόσφαιρα στην παλιά πόλη. Περιπλανηθείτε στους στενούς δρόμους με τα κρεμαστά μπαλκόνια και στον όμορφο πεζόδρομο με τα μαγαζιά, τα γραφικά καφενεία και τις ταβέρνες. Βεβαιωθείτε ότι θα κάνετε στάση στον καθεδρικό του Αγίου Ιωάννη με τις αγιογραφίες και το υπέροχο μουσείο Βυζαντινών εικόνων. Το βράδυ πηγαίνετε σε μια συναυλία στην τάφρο ή σε μια έκθεση στην Πύλη της Αμμοχώστου, μια από τις τρεις αυθεντικές εισόδους στην παλιά πόλη, η οποία έχει αναστυλωθεί και χρησιμοποιείται σαν πολιτιστικό κέντρο.
Η νέα πόλη εκτείνεται πέρα από τα τείχη σε ένα σύγχρονο εξευρωπαϊσμένο κέντρο με ψηλά κτίρια, γραφεία, καταστήματα και υπαίθρια καφέ, φθάνοντας μέχρι τις προαστιακές οικιστικές περιοχές. Η Λευκωσία προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες για ψώνια και η οδός Στασικράτους είναι ιδανική για την απόλυτη αγοραστική εμπειρία.
Από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, το Κυπριακό Μουσείο στεγάζει την καλύτερη συλλογή αρχαιολογικών καλλιτεχνημάτων στο νησί, συμπεριλαμβανομένων ενός αγαλματιδίου της Αφροδίτης των Σόλων και του αυθεντικού ψηφιδωτού της Λήδας και του Κύκνου, ενώ το μουσείο Λεβέντη απεικονίζει την ιστορία της πόλης.
-
Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο
Μια περιοχή παρθένας ομορφιάς, που έχει κηρυχθεί σε Εθνικό Δασικό Πάρκο και τόπος προστασίας της φύσης, βρίσκεται στο βραχώδες ακρωτήρι του Κάβο Γκρέκο, στα νοτιοανατολικά παράλια ανάμεσα στα δημοφιλή θέρετρα της Αγίας Νάπας και του Πρωταρά, καλύπτοντας έκταση 385 εκταρίων.
Περπατήστε στα μονοπάτια της φύσης με τα μικρά πεύκα και κυπαρίσσια, σταματώντας πότε-πότε για να θαυμάσετε από ψηλά την υπέροχη θέα της γαλαζοπράσινης θάλασσας που απλώνεται εμπρός. Ένα από αυτά τα μονοπάτια αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Μεγάλης Απόστασης Ε4, που εκτείνεται από το Γιβραλτάρ μέχρι την Κύπρο. Το μήκους 2 χιλιομέτρων μονοπάτι της φύσης, το οποίο περνά από τη νοτιοανατολική ακτή του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, είναι μέρος της Πολιτιστικής Διαδρομής Αφροδίτη και συνδέει τον χώρο με την παράδοση της ύπαρξης του ιερού στην περιοχή. Μην παραλείψετε να σταματήσετε στο μικρό άσπρο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, με σκαλοπάτια που οδηγούν στο αγίασμα κάτω στη θάλασσα, ή ακολουθείστε ένα από τα μονοπάτια που οδηγούν στην σπηλιά του Κύκλωπα, όπως λέγεται, σταματώντας στον κοντινό εκδρομικό χώρο για ξεκούραση.
Στην περιοχή υπάρχουν ακόμα ειδικά μονοπάτια για ποδηλασία, είτε για τους λάτρεις του αθλήματος είτε για όσους η ποδηλασία είναι τρόπος διακίνησης και εξερεύνησης. Μπορείτε ακόμα να πάτε βαρκάδα κατά μήκος της παραλίας, ρίχνοντας άγκυρα κοντά στις θαλασσινές σπηλιές που η φύση έχει λαξέψει σε ύψος δέκα μέτρων, ασβεστολιθικά βράχια με τέτοια τέχνη, ώστε δικαιωματικά να αποκαλούνται από τους ντόπιους "Παλάτια".
Το Κάβο Γκρέκο είναι πολύ δημοφιλής περιοχή για καταδύσεις, χάρη στη ζεστή θάλασσα όπου οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 16 βαθμούς κελσίου το χειμώνα μέχρι 28 βαθμούς το καλοκαίρι, ενώ τα καθαρά νερά επιτρέπουν ορατότητα 30 μέχρι 40 μέτρων. Η πανίδα του βυθού περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη.
-
Κόννος - Άγιοι Ανάργυροι (Γραμμικό) Μονοπάτι της Φύσης
Αυτή η παραλιακή διαδρομή έχει πλούσια βλάστηση και προσφέρει υπέροχες εικόνες. Καταλήγει στο εκκλήσακι των Αγίων Αναργύρων, το οποίο είναι χτισμένο πάνω από μια θαλασσινή σπηλιά που στο παρελθόν έμεναν ερημίτες. Η διαδρομή συνδέεται με τα μονοπάτια Κόννος - Σπήλια του Κύκλωπα, Άγιοι Ανάργυροι - Θαλασσινές Σπηλιές και Προφήτης Ηλίας - Κόννος.
Σημείο Εκκίνησης : Παραλία Κόννου μεταξύ Πρωταρά και Κάβο Γκρέκο.
Τέρμα: Εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων (Πρόσβαση από τον κεντρικό δρόμο Πρωταρά - Κάβο Γκρέκο, κοντά στο ακρωτήριο).
Εκτιμώμενη Διάρκεια: 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Κατηγορία 1: Εύκολο μονοπάτι, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα μορφολογίας εδάφους και ήπιες υψομετρικές διαφοροποιήσεις.
Μήκος Διαδρομής: 1,4 χιλιόμετρα
Cyprus: Discover, Enjoy, Experience, Love! For more information visit: www.visitcyprus.com